Wettelijke bepalingen

  • De stagiair houdt zich aan het arbeidsreglement van de stageplaats.
  • De stagiair respecteert de geldende normen, regels en waarden van de stageplaats.
  • Van een stagiair wordt verwacht dat hij/zij zich gedraagt zoals een toekomstig leraar, zowel ten opzichte van leerlingen, collega’s, begeleiders, verantwoordelijken, organisatoren, secretariaat, personeel, … Het document beroepshoudingen dient hierbij als leidraad.
  • De stagiair draagt voor de LO lessen sportkledij (liefst een T-shirt of pullover met logo van de hogeschool) en sportschoenen (géén vrijetijdsschoenen).
  • Het gebruik van GSM tijdens de activiteiten is niet toegelaten.
  • Vertrouwelijke gegevens betreffende de deelnemers, leerlingen worden eventueel alleen met de stagementor of stagebezoeker besproken.
  • Stiptheid bij de aanvang en het beëindigen van de stageactiviteiten wordt van de stagiair verwacht. De stagiair is minstens een kwartier vooraf aan de stage aanwezig op de stageplaats.
  • De stagiair draagt zorg voor het didactisch materiaal. De stagiair zorgt dat hij/zij dit tijdig klaar heeft.
  • Wanneer zich op de stageplaats ernstige moeilijkheden voordoen, moet de stagebegeleider, stagecoördinator en ombudsdienst van de hogeschool hiervan op de hoogte gebracht worden en zullen de nodige regelingen getroffen worden vanuit de hogeschool in overleg met de betrokken stageplaats en de stagiair.

We willen als hogeschool inzetten op een omgeving waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag en waar dit – mocht het zich toch voordoen – ernstig genomen en aangepakt wordt.

Aangezien grensoverschrijdend gedrag in elke situatie mogelijk is, is het nooit uitgesloten dat dit zich ook op je stageplaats/werkplek voordoet.

Als iemand anders jouw persoonlijke grens overschrijdt is dit gedrag ongewenst. Het is dan belangrijk dit onmiddellijk en duidelijk in je communicatie aan te geven. Als de ander daar vervolgens geen rekening mee houdt spreken we van grensoverschrijdend gedrag. Dit is eveneens het geval als het gedrag vanuit de specifieke context of vanuit algemeen fatsoen ongepast is (pesten en cyberpesten, geweld, ongepaste aanrakingen, discriminatie…).

We adviseren je om elke situatie van grensoverschrijdend gedrag zo snel mogelijk te melden aan één van de vertrouwenspersonen van je campus en/of aan je stagebegeleider/werkplekbegeleider en/of stagecoördinator van de Hogeschool. Zij kunnen je informatie en advies geven van hoe je met de situatie kan omgaan en hoe je grenzen kan stellen. Zij kunnen ook maatregelen nemen om te zorgen dat het grensoverschrijdend gedrag stopt. Zij zullen nooit stappen ondernemen zonder overleg met jou en zonder jouw expliciete toestemming.

Voor meer informatie omtrent mogelijke signalen van grensoverschrijdend gedrag en wat te doen in geval je ermee geconfronteerd wordt, verwijzen we naar

https://www.odisee.be/grensoverschrijdend-gedrag

De studentenpsychologen van STUVO-PLUS fungeren allen ook als vertrouwenspersoon voor studenten.

Je vindt er ook alle referentiepersonen tot wie je je kan richten voor melding, advies en opvolging.

voor de stagiair m.b.t. GDPR: 

De stagiair respecteert de privacy van leerlingen, collega’s, begeleiders en alle andere personen met wie hij tijdens zijn/haar stage in aanraking komt.

Het is verboden voor de stagiair om foto’s te nemen van leerlingen, collega’s, begeleiders en alle andere personen met wie hij tijdens zijn/haar stage in aanraking komt, tenzij voorafgaandelijke schriftelijke toestemming werd bekomen. Het gemaakte beeldmateriaal (foto’s/films) wordt na toestemming enkel en alleen gebruikt voor opleidingsdoeleinden. We gebruiken dit beeldmateriaal enkel in de lessen om gericht te kunnen reflecteren over het les- en klasgebeuren.

De stagiair vermeldt nooit namen van leerlingen in zijn/ haar stageverslag en/of logboeken, noch in e-mailverkeer of andere documenten.

De stagiair zorgt ervoor dat hij nooit documenten met vertrouwelijke informatie over leerlingen laat rondslingeren.

Bij twijfel over wat wel of niet kan met het oog op het respecteren van de privacy in het kader van de stage, neemt de stagiair contact op met zijn/haar stagebegeleider of met de stageschool.

Bij de stageovereenkomst wordt een risicoanalyse ingevuld door de stageplaats. Indien de stageplaats dit vraagt moet de stagiair een geneeskundig onderzoek doen. Dit wordt georganiseerd door de hogeschool. De stagiair neemt contact met de administratieve dienst van de hogeschool om de nodige afspraken hieromtrent te maken.

Indien er meerdere stagiairs stage doen op eenzelfde stageplaats is het invullen van één risicoanalyse voldoende.

Voorbeeld risicoanalyse: Werkpostfiche IDEWE

 

  • Wanneer een deelnemer zich kwetst of ziek voelt tijdens de activiteiten:
    • De deelnemer mag enkel de activiteit verlaten onder begeleiding.
    • De stagiair gaat persoonlijk de verantwoordelijke van de stage verwittigen, de stagiair brengt eventueel de nodige papieren in orde en de stagiair volgt het verdere verloop samen met de stagementor. De stagiair verwittigt ook de hogeschool bij ernstige ongevallen.
  • De stagiair geeft enkel les in het bijzijn van de stagementor van de stageplaats. De stageplaats blijft verantwoordelijk voor de leerlingen en de deelnemers. Bij afwezigheid van de stagementor mag de stageles enkel plaatsvinden wanneer een verantwoordelijke van de activiteit aanwezig is.
  • Met een kwetsuur kan de stagiair geen stage doen. Nieuwe afspraken worden gemaakt in samenspraak met de ombudsdienst, de stagecoördinator, de stagebegeleider én de stageplaats.
  • Bij de stageovereenkomst wordt een risicoanalyse ingevuld door de stageplaats. Indien de stageplaats dit vraagt moet de stagiair een geneeskundig onderzoek doen. Dit wordt georganiseerd door de hogeschool. De stagiair neemt contact met de administratieve dienst van de hogeschool om de nodige afspraken hieromtrent te maken. (zie geneeskundig onderzoek).

Verzekering: Bij een ongeval op je stageplaats of op weg van en naar je stageplaats meld je dit binnen de 24 uur aan je stagebezoeker/begeleider, het clustersecretariaat op de campus en de stagecoördinator.

Clustermedewerkers op de campus

Campus DilbeekJimmy Gorteman – tel. 02-466 51 51
Stefanie Plas – tel 02- 466 51 51
Annemie Samuel – tel 02 466 51 51

 Indien de hogeschool (campus Dilbeek) gesloten is neem je contact op met het opleidingshoofd:
Bart De Nul.

De bevoegde persoon van de campus dient de aangifte elektronisch in binnen de 8 kalenderdagen (te rekenen vanaf de dag na het ongeval).

Na de goedkeuring van jouw dossier zal de verzekeringsmaatschappij schriftelijk contact opnemen met jou voor het verdere verloop.

Odisee heeft de nodige verzekeringen afgesloten voor haar studenten.

Lichamelijke ongevallen

Arbeidsongevallen

  • Verzekeraar is Ethias onder polisnummer 6.584.840.
  • Dit zijn ongevallen op de werkvloer gedurende de stages/het werkplekleren die verband houden met het studieprogramma en ongevallen op de weg van de verblijfplaats naar de stageplaats/werkplek en terug.
    Tussenkomst gebeurt volgens de wet op de arbeidsongevallen. Voor de medische kosten gaat het over het remgeld nadat die zijn voorgelegd aan het ziekenfonds beperkt tot de RIZIV-barema’s.
  • De student meldt een voorval zo spoedig mogelijk, en zeker binnen de 24 uur, aan de clustermedewerker op de campus.

Deze elektronische aangifte moet binnen de acht kalenderdagen (te rekenen vanaf de dag van het ongeval) worden ingediend! Het medisch attest wordt ingevuld door de arts die het slachtoffer onderzocht. Link naar het in te vullen medisch attest: A (kuleuven.be)

Persoonlijke ongevallen

  • Verzekeraar is Ethias onder polisnummer 45.404.343
  • Dit zijn ongevallen o.m. tijdens de studie, studiereizen en bedrijfsbezoeken die verband houden met het studieprogramma. Ook de weg van en naar deze activiteit valt onder deze waarborg. Verzekeraar voorziet tussenkomst volgens de polisvoorwaarden o.m. voor de medische kosten van het remgeld nadat die zijn voorgelegd aan het ziekenfonds.
  • De student meldt dit zo spoedig mogelijk aan de clustermedewerker op de campus.
 Burgerlijke aansprakelijkheid
  •  Verzekeraar is Ethias onder polisnummer 45.427.534
  • Schade aan derden waarvoor de student of wie voor hen moet instaan, mogelijk aansprakelijk is o.m. tijdens de studie en gedurende de stages/het werkplekleren, studiereizen en bedrijfsbezoeken die verband houden met het studieprogramma. Het traject van en naar de plaats van de activiteit valt niet onder deze waarborg.

Opgelet! In geval van stage dient rekening gehouden te worden met artikel II.355/1 van de Codex Hoger Onderwijs. Dit artikel bepaalt dat als de stagiair een lichte, occasionele fout begaat de stagegever hiervoor aansprakelijk is. De student-stagiair staat immers onder toezicht van de stagegever, die de student-stagiair begeleidt, instructies geeft en als toezichthouder het nodige moet doen om eventuele schade te verhinderen.
Aangezien de stagegever aansprakelijk is voor de lichte, occasionele fout van de student-stagiair, moet hij ook de schade vergoeden die door die fout is veroorzaakt. Normaal gezien kan hij hiervoor beroep doen op de polis burgerlijke aansprakelijkheid of beroepsaansprakelijkheid die hij heeft afgesloten voor zichzelf en zijn “aangestelden”, zoals zijn stagiairs. 
Dit geldt ook voor werkplekleren.

  • Een schadegeval wordt gemeld aan de clustermedewerker op de campus. Deze persoon vraagt om een gedetailleerde versie van de feiten met vermelding van alle nuttige gegevens ( o.m. plaats, tijd, betrokken personen/zaken , beschrijving van de schade … ) te bezorgen aan de medewerker verzekeringen.

Voor meer informatie en alle formulieren

Zie: https://admin.kuleuven.be/sab/vz/studentenongevallen

Of: https://www.odisee.be/verzekeringen-studenten